Altın ve Dolar Arasındaki İlişki

Altın ve Dolar Arasındaki İlişki Nedir? Türkiye’de en çok tercih edilen iki yatırım çeşidinin başında gelen altın ve dolar gelmektedir. Bu nedenle bu önemli iki yatırım enstrümanının arasındaki bağlantılar hakkında konuşacağız.

Araştırma makalelerimizi okuyorsanız, analistlerimizin altın ile ABD doları arasındaki negatif korelasyondan çok sık bahsettiğini görmüş olmalısınız. Genel olarak doların değeri diğer para birimlerine göre yükseldiğinde, altının fiyatı ABD doları cinsinden düşme eğilimindedir.

Bunun nedeni altının diğer para birimlerinde daha pahalı hale gelmesidir. Altın dolar ile işlem gördüğü için genellikle zayıf bir doların altını diğer ülkeler için daha ucuz hale getirdiği, bu da onların altına olan talebini artırdığı ve bunun karşılığında fiyatı artırdığı, altının ve doların negatif ilişkisine neden olduğu söylenir. Bu makalede; Geleneksel teoriye bakarken, altının uluslararası işlem gören bir para birimi olarak rolünü de inceliyoruz.

Altın ve Dolar Arasındaki İlişki

En büyük etken dünyada kabul gören iki değerli ödeme aracı olmasıdır. Kısa bir şekilde açıklamam gerekirse; Türkiye ve ABD arasında büyük bir ticaret hacmi yoktur. Lakin Türkiye Cumhuriyeti dış borçlanmasının büyük bir kısmını dolar üzerinden yapmaktadır. Ticaret yaptığı ülkeleri incelediğimizde aktif bir şekilde Dolar veya Altın üzerinden ticaret sağlamaktadırlar.

Altın ve Dolar Arasındaki İlişki

Bu makalede yer alan Altın ve Dolar ikilisini daha detaylı inceleyim.

Doların Ticaret Ağırlıklı Değeri

Doların ticaret ağırlıklı değerinden bahsettiğimizde; Genellikle ABD dolarının belirli yabancı para birimleri ile karşılaştırıldığında döviz değerinin ölçülmesinden bahsediyoruz. Ticaret ağırlıklı dolarlar, uluslararası ticarette en yaygın olarak kullanılan para birimlerine ağırlık verir. Bu para birimleri, ABD’nin önde gelen ticaret ortakları grubunu oluşturur ve şunları içerir: Euro Bölgesi, Kanada, Japonya, Meksika, Çin, Birleşik Krallık, Tayvan, Kore, Singapur, Hong Kong, Malezya, Brezilya, İsviçre, Tayland, Filipinler, Avustralya, Endonezya , Hindistan, İsrail, Suudi Arabistan, Rusya, İsveç, Arjantin, Venezuela, Şili ve Kolombiya.

Doların ticaret ağırlıklı değeri, doların ticaret ortakları karşısında ortalama olarak alım gücü kazanıp kazanmadığını gösteren bir endeks oluşturur. Altın söz konusu olduğunda, sarı metal doların ticaret ağırlıklı değeri ile negatif bir ilişkiye sahiptir. .

Bu, diğer para birimleri dolara karşı değer kazandığında altın da değer kazandığı anlamına gelir. Bu anlamda altın diğer para birimleri gibi davranır. Bu nedenle dolar çoğu para birimine karşı değer kaybettiğinde altına karşı da değer kaybeder. Bu, onların negatif korelasyonunu vurgular ve doların değerinin altının değerini etkilediği temel bir ilişkiyi değil.

Uluslararası İşlem Gören Para Birimi Altın

Birçok analist için USD ile altın arasındaki negatif korelasyon; altının değerindeki hareketlerin genellikle dolar cinsinden ifade edilmesinden kaynaklanmıyor. Bunun yerine, altının uluslararası işlem gören bir para birimi olmasıdır. Fergal O’Connor ve Dr Brian Lucey’in “Altının ABD doları ile negatif ilişkisi” başlıklı makalelerinde gösterdikleri gibi, “ortalama olarak, bir para birimiyle ifade edilen altının değeri (örneğin pound), ifade edilen diğer para birimlerinin değeriyle hareket ederdi. Pound’a göre, ikili döviz kurları.

Bu bize pound cinsinden ifade edilen altın ile poundun ticaret ağırlıklı değeri arasında negatif bir ilişki verecektir. “İddia ettikleri gibi,” Çoğu zaman, bir para birimi cinsinden ifade edilen altın getirileri ile o para biriminin ticaret ağırlıklı değerinin getirileri arasındaki korelasyon, her bir para birimi için zamanın% 90’ından fazlasında negatiftir. ”

Altın ve Dolar Arasındaki İlişki Nedir

Bu bakımdan, bir para birimindeki altının getirisi, “para biriminin kısa, orta ve uzun vadelerdeki ticaret ağırlıklı getirileriyle negatif bir ilişkiye” sahiptir. Onlar için bu, altın ile doların değeri arasındaki negatif ilişkinin, altının “dolar cinsinden ifade edilen altının değerindeki hareketleri açıklamanın bir yolu olmaktan ziyade uluslararası işlem gören bir para birimi olarak” rolünün altını çizdiğini gösteriyor.

ABD Faiz Oranları

Altın fiyatını etkileyen bir diğer faktör de ABD faiz oranlarıdır. Altın faiz getirmediğinden, talep için faiz getiren varlıklarla rekabet etmek zorundadır. Kıymetli metal analisti Kirill Kirilenko’ya göre, altının fiyatı 1971 ile 1974 ortaları arasında ve yine Fed’in arttığı 1976 ile 1980 arasında fırladı. yüksek enflasyona cevap vermek için faiz oranları. Altının performansı, neredeyse enflasyona karşı bir koruma olarak algılanan statüsünün bir sonucuydu. ABD oranlarının artması, çoğunlukla dolara destek sağlar ve ABD doları cinsinden altın fiyatını etkiler.

Bununla birlikte, başka yerlerde düşen oranlar potansiyel olarak altını hem yatırımcılar; hem de tüketiciler için daha çekici hale getirebilir. Altının değerinin psikolojik bir yönü de vardır. Bu nedenle belirsizlik veya jeopolitik kargaşa zamanlarında, metalin fiyatı hükümetlere olan inanç olarak yükselme eğilimindedir.

Öte yandan, barışçıl zamanlarda altın fiyatı düşme eğilimindedir. Bununla birlikte, altın, yukarıda özetlenen birkaç faktör için; ancak en önemlisi uluslararası işlem gören bir para birimi olduğu için ABD doları ile negatif korelasyonunu korur.

Hakkında forextakip

Kontrol et

Bireysel Emeklilik Hesapları

Bireysel Emeklilik Hesapları

Türkiye ve BES sistemi?  Bireysel Emeklilik Hesapları veya Bireysel Emeklilik Düzenlemeleri ne anlama gelmektedir?  Emeklilikten …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir