Bordro Vergisi Nedir? Türkiye’de ne tür bir iş yapıyor olursanız olun, Bordro vergisi ödemek zorundasınız. Eğer çalıştığınız şirket size bordro makbuzu veriyor ise; genellikle bu kesintilerin maaş makbuzunuzda göründüğünü görürsünüz. Dolayısıyla serbest çalışanlar ve işletme sahipleri daha karmaşık bir raporlama ve ödeme sürecini izleme zorunda kalabilirsiniz.
Bu makalede belki de sizin dikkat etmediğiniz; Bu nedenle çalışma hayatı boyunca sizden kesilen bordro vergisi hakkında bilgileri incelemeye aldık.
İçerikte Neler Var
Bordro Vergisi Nedir?
Bordro vergisi, belirli programları finanse etmek için federal veya bazı yerlerde eyalet hükümetlerine ödenmektedir. Türkiye’de bordro vergileri işvereniniz tarafından kesilir ve ilgili makamlara ödenir. Serbest meslek sahibiyseniz, bu vergileri doğrudan ödemeniz gerekecektir.
Türkiye’nin her yerinde geçerli olan bordro vergileri, federal hükümet tarafından tıbbi bakım ve sosyal güvenlik programları için ödeme yapmak için kullanılmaktadır. Bu ödemeleri, Damga vergisi olarak işaretlenmiş maaş koçanınızda görebilirsiniz. Bazı eyaletler ve yerel yönetimler, altyapı projeleri ve park bakımı gibi bazı programları finanse etmek için bordro vergilerini de kullanılmaktadır.
Özetle; İşverenler, bir çalışanın brüt veya toplam ücret kazancını ve net veya eve götürülen ücrete ulaşmak için çeşitli kesintileri kullanarak bordro vergilerini hesaplar. Bu, yüzeyde yeterince basit görünmektedir. Bu nedenle kesintileri hesaplamak, detaylara ve aşırı doğruluğa dikkat etmeyi gerektirmektedir.
Bordro Vergisi Ne Kadar?
Federal bordro vergisi şu anda aşağıdaki şekilde belirlenmiştir:
Sosyal güvenlik bordro vergisi – 2021’de yıllık maaş üzerinden% 6.2 ödenmektedir.
Sosyal güvenlik bordro vergisi, yıllık bir üst sınıra tabidir. Bu, yalnızca bu vergiyi kazancınız üzerinden sınıra kadar ödeyeceğiniz ve buna ek olarak kazandığınız hiçbir paranın vergiye tabi olmadığı anlamına gelmektedir.
Bordro Vergi İndirimi Ne Anlama Geliyor?
Başkan Erdoğan tarafından 2020’de açıklanan bordro vergisi indirimi, geçerli vergilerin ertelenmesi olarak belirlenmiştir. Bu, işverenlerin vergi indirimi süresince bu vergileri kesintiye uğratmamayı seçebileceği anlamına gelir – ancak bu, bu vergilerin affedildiği anlamına gelmez. Ödenmemiş vergi borçlarını iptal etmek için başka mevzuat kullanılmadıkça, eninde sonunda geri ödenmeleri gerekecektir.
Aslında bu, çalışanların maaş çeklerinde şimdi daha fazla; Bu nedenle erteleme süresi sona erdiğinde daha az olduğu anlamına gelebilmektedir. Bu aşamada, işverenler, daha yüksek stopaj oranları ve çalışanlar için daha düşük maaş çekleri anlamına gelen ertelenmiş vergileri toplamaktan sorumlu olacaktır.
Yazım sırasında durumun devam ettiğini ve programın başvurusu hakkında daha fazla duyuru yapılmasının muhtemel olduğunu vurgulamakta fayda var. Sorularınız varsa işvereninizle konuşun ve sosyal medyada ve BES web sitesinde daha fazla bilgi için gözünüzü dört açın.
Bordro Vergisi Hesaplayıcı
Genel vergi stopajınızı hesaplamak istiyorsanız, durumunuza uygun çevrimiçi hesap makinesi araçlarını kullanabilirsiniz. Farklı istihdam koşullarındaki insanlara uyacak şekilde tasarlanan; ücretsiz olarak kullanılabilen bir dizi ticari maaş çeki hesaplayıcı aracı vardır.
Gelir vergisi stopajınızı kontrol etmek için sgk vergi stopaj tahmin aracını çevrimiçi olarak da kullanabilirsiniz.
Bordro Vergisi ve Gelir Vergisi
Hem bordro hem de gelir vergisi, maaşınızdan kaynağında kesilmektedir. Bu, bu miktarların işvereniniz tarafından alıkonulduğu ve federal veya eyalet hükümetine havale edildiği anlamına gelir. Ancak, maaş bordrosu ve gelir vergilerinin uygulama ve kullanım şekilleri farklıdır.
Bordro vergileri belirli hükümet programları için kullanılmaktadır. Bu nedenle ödediğiniz tutar yıllık bir üst sınıra tabi olabilmektedir. Türkiye’deki maaş bordrosu verginiz, sağlık hizmetleri ve sosyal güvenlik programlarına aktarılıp ve maaş koçanınızda işaretlenecektir.
Gelir vergisi kademelidir, yani yıllık maaşınıza göre hesaplanmaktadır. Bu nedenle bir üst sınıra tabi değildir. Gelir vergisi geliri, hükümetin genel fonlarına gider.
Maaş Bordronuz Nasıl Düzenlenmektedir?
4857 sayılı İş Kanunu’na göre maaş bordrosunda yer alan önemli hususlar aşağıdaki gibidir.
- Çalışanın adı soyadı
- Ödemenin günü ve ilişkin olduğu dönem
- Fazla çalışma, hafta tatili, bayram ve genel tatil ücretleri gibi asıl ücrete yapılan her çeşit eklemeler tutarı
- Vergi, sigorta primi, avans mahsubu, nafaka ve icra gibi her çeşit kesintiler
- Ödeme zamanı (gün olarak)
- İşveren kaşe veya ıslak imzası
Artık Türkiye’de bordro vergileri hakkında bilinmesi gereken her şeyi biliyorsunuz. Mevcut maaş bordrosu vergi ertelemesinden etkileniyorsanız, ne bekleyeceğinizi ve ödemelerin ne zaman devam edebileceğini anlamak için daha fazla duyuruya göz kulak olmaya değer.