Günümüzde yaşanan enflasyon sonuçları birçok kişiyi birikime doğru itmiştir. Dolar, altın, forex, kripto para yatırımları hiç olmadığından fazla ilgi ve talep görmüştür. Bu nedenle elinizde kullanabileceğiniz bir miktar parayı nasıl kullanabileceğinize dair çeşitli varsayımları inceleyeceğiz. Peki doğru yatırım nasıl yapılır? Alternatif olarak inceleyebileceğiniz çeşitli birikim stratejileri ile değerlendirmesini sağlayacağız.
İşletme sahiplerinin %38’inin işletme faaliyetlerini finanse etmek için basitçe “nakit tükendiği” ortaya çıktı. İş başarısızlığından kaçınmak istiyorsanız, finans bilginizi geliştirmeyi düşünün.
İçerikte Neler Var
Doğru Yatırım Nasıl Yapılır?
Şirketler, yalnızca yöneticileri para konusunda bilgili bireyler olduğunda etkin bir şekilde çalışır. Ancak pek çok olası işletme sahibi ve yöneticisi finansal bilgilerini geliştirmeyi ihmal ediyor. Küçük veya zayıf finansal bilgi birikimi, bir girişimci olarak geleceğinizi tehlikeye sokar, çünkü şirketinizin finansal sorunlarıyla başa çıkmak için her zaman üçüncü taraf finans uzmanlarına güvenemezsiniz. Finansal bilginizi geliştirerek bu sorunları kendi başınıza halletmeyi öğrenmelisiniz.
Performansınızı Artırın
Girişimciler, şirketteki herkesin çatışmaları çözmek ve zor kararlar almak için aradığı liderlerdir. Ancak yeterli finansal bilgi olmadan, bu liderlerin çalışanlarının beklediği kadar verimli performans göstermeleri zordur. Peki, aynı anda hem finansal becerilerinizi geliştirerek hem de işinizi nasıl yürütebilirsiniz?
Finansal yeteneklerini geliştirmek isteyen iş liderleri için mevcut kursları düşünün. Şirketinizde stratejik karar alma süreçlerine katılmanız için yeterli finansal yeterlilik elde etmek için bu finans kurslarını takip edin. Ayrıca, bu kurslara hak kazanmanız için önceden finansal bilgi birikimine ihtiyacınız yoktur.
İşletmenin Hayatta Kalmasını Sağlayın
Yukarıda açıklandığı gibi, “nakit tükeniyor”, günümüzün girişimlerinin karşılaştığı önemli bir sorun gibi görünüyor. Biraz finansal eğitim alarak iş başarısızlığını önleyebilir ve uzun ömürlülüğü sağlayabilirsiniz. Bir işletme sahibi, finansal karar vermede daha iyi hale gelerek şirketin finansal geleceğini daha doğru bir şekilde planlayabilmektedir.
Gizli gelirlere hazırlıksız yakalanmaktan kaçının, kişisel harcamaları ayrı tutmanın önemini öğrenin ve nakit akışını yönetirken yeşil bölgede nasıl kalacağınızı öğrenin – işte başarının sırrını ortaya çıkardınız.
Bilgiye Dayalı Kararlar Verin
Bir işletmeyi yönetmek artık tahminlere dayanmıyor. Bunun yerine, yetenekli işletme sahipleri, işlerini düzgün bir şekilde yürütmek için veriye dayalı karar verme kullanır. Bu nedenle, finansal bilgi birikiminizi geliştirmek, iyi bilgilendirilmiş kararlar vermenize ve “içgüdülerinize” aşırı derecede bağlı kalmaktan kaçınmanıza izin verir. Bu bilgilendirilen temellere dayanarak iş kararları verin ve başarı şansınızı artırın. İş başarısızlığından kaçmak için büyük veri ve analitikle uğraşın.
İşletme Maliyetlerini Azaltın
Finansal yetkinliğinizi artırarak işletme giderlerinizi azaltabilirsiniz. Şirkette bir finansal kriz olduğunda yardım için dışarıdan biriyle iletişime geçmeniz gerekmeyecek. Küçük ölçekli işletmeler, büyük bir kuruş talep eden tam zamanlı muhasebecileri işe almak için fazla para harcayamazlar.
Maliyet tasarrufu tekniklerini öğrenerek, işin bir kısmını bağımsız olarak yönetebilmektedir. Bu nedenle maliyetleri minimumda tutmak için yarı zamanlı muhasebeciler ve muhasebeciler işe alabilirsiniz. Şirketinizin finansmanını yetenekli ellerinize alın ve bir iş yürütürken bu konuları denetleyin.
Pazarınızı Anlayın
Pazarınızı, müşterilerinizi ve ürünlerinizin alaka düzeyini ne kadar iyi anlıyorsunuz? Bir işletme sahibi, hangi ürünlerin talep edildiğini ve hangilerinin kâr elde ettiğini anlamak için finansal bilgiye ihtiyaç duyar. İş başarısızlığının ardındaki birçok nedenden biri, kimsenin istemediği şeyleri ortaya koymaktır ve girişimlerin %40’ından fazlası tam da bu nedenle çöküyor.
Müşterilerin üreteceğiniz ürüne ihtiyacı olup olmadığını değerlendirmek için rakamlara, sayılara ve istatistiklere ihtiyacınız var. Dolayısıyla finansal eğitiminiz bu rakamları sadece elde etmenize değil, doğru yorumlamanıza ve tahminler yapmanıza da olanak tanır. Hangi ürünlerin bugün üretilmeyi hak ettiğini belirlemek için mevcut istatistiklerden yararlanabilirsiniz.
Krediyi Etkili Bir Şekilde Yönetin
Birçok girişim belirli miktarlarda borç biriktirmektedir. Bunu nasıl düzgün bir şekilde yöneteceğinizi ve geri ödeyeceğinizi bildiğinizde endişelenecek bir şey yoktur. Finansal bilginizi geliştirirken, gemiyi ayakta tutmak için borçlarınızı yönetmeyi öğrenirsiniz. Borç yönetimi becerileri edinmeyi ihmal etme, girişiminizi iflasın eşiğine getirebilmektedir.
Parayı Dikkatlice Yatırım Yapın
Şirketler, birkaç faktörü dikkatlice değerlendirdikten sonra yatırım kararları vermelidir. Bu düşünceyi sadece çalışanlarınıza mı bırakmalısınız? Hayır, girişimcilerin belirli bir yatırım fırsatının değerlendirilmeye değer olup olmadığını değerlendirmek için yeterli finansal bilgiye sahip olmaları beklenmektedir. Örneğin, kullanılmayan kitleleri keşfetmek veya işinizi başka bir yere genişletmek söz konusu olduğunda, bu kararlar, yanlış bilgilendirilen kararlardan kaçınmak için uygun finansal içgörüler gerektirmektedir.
Uygun Bütçeler Oluşturun
Bütçe oluşturmak için gerekli finansal bilgiyi edinmeniz, bir işletmeyi yönetmenin bu yönünü ele almanıza izin verebilmektedir. Her girişimci, bütçe yapmanın temellerini öğrenmeli ve ilgili kavramlara daha aşina olmalıdır. Uygun bir bütçeye sahip olmak, işletme sahiplerinin stoklarını doğru şekilde yönetmelerini sağlar. Yine, hiç kimse, muhasebecilerin olmasını beklediğiniz kadar bütçe yapma konusunda bilgili olmayı istemez. Ama kendi iyiliğin için bazı temel bütçe yapma becerilerini öğren.
Başarınızı Ölçün
Finansal okuryazarlık, işletme sahiplerinin iş çabalarının başarısını değerlendirmelerine ve belirli ürünlerin ne kadar iyi performans gösterdiğini analiz etmelerine olanak tanır. Bu bilgi, girişimcilere düşük performanslı ürünlere yatırım yapmamaları veya düşük kaliteli pazarlama kampanyaları uygulamamaları konusunda rehberlik eder.
Temel finansal analizi nasıl yapacağınızı öğrendikten sonra, hangi ürünlerin bir daha asla gün ışığı görmemesi gerektiğini size söylemesi için tamamen yöneticilerinize bağımlı olmayacaksınız.
Özetle Doğru Yatırım
Bu makale, işletme sahiplerinin finansal bilgilerini neden geliştirmeleri gerektiğini tartışıyor. Artık finansla ilgili becerileri veya bilgileri online olarak geliştirebilirsiniz. Bunu yapmak, doğru bir bütçe oluşturmanıza, başarınızı ölçmenize ve işletmenizi mali sıkıntılardan korumanıza olanak tanır. Ayrıca işletme giderlerini azalıp, krediyi etkin bir şekilde yönetip ve sermayeyi nerede ve nasıl kullanacağınız konusunda bilinçli kararlar verebilirsiniz. Bu nedenle, finansal açıdan bilgili olmak, işletmenizin uzun ömürlü olmasını sağlamanıza olanak tanır.