Ekonomik Göstergeler Nedir? Makroekonominin genel sağlık durumunu değerlendirilmesi, ölçmesi ve değerlendirme için kullanılan bir ölçüdür. Ekonomik göstergeler genellikle bir devlet kurumu veya özel ticari istihbarat kuruluşu tarafından bir nüfus sayımı veya anket şeklinde toplanmaktadır. Dolayısıyla daha sonra ekonomik bir gösterge oluşturmak için daha fazla analiz edilmektedir.
Ekonomi, tüm endüstrilerin ve şirketlerin büyümesini veya düşüşünü etkileyen sistematik bir risk kaynağı olduğu için; finansal analistler veya yatırımcılar makroekonomik göstergeleri takip ederler.
Forex piyasalarında ekonomik göstergeler birçok profesyonel yatırımcının uyguladığı temel bir stratejidir. Bu nedenle yapacağınız işlemlerde kârlılığı ön planda tutmayı hedefliyorsanız, teknik bilgilere ihtiyaç duyacaksınız.
Bu makalemizde finansal piyasalarda (FX, Bist veya Kripto Para Borsaları) ihtiyacınız olacak temel stratejiler bulunmaktadır. Hazırsanız makalemizi detaylandıralım.
İçerikte Neler Var
Ekonomik Göstergeler Nedir?
Birçok yatırımcı, para koydukları varlıklar hakkında kapsamlı bir anlayışa sahip olmadan alım satıma başlar. Şamdan kalıpları ve alım satımlarını etkileyebilecek farklı faktörler hakkında bilgi edinirler. En çok gözden kaçan şey, tüm bu sinyallerin kendi göstergeleri olan genel ekonomiyi takip etmesidir. Aşağıda, ticaret verimliliğinizi artırmanıza yardımcı olabilecek ekonomik göstergeler bulunmaktadır.
Ekonomik Göstergeler Nasıl Çalışır?
Ekonomik göstergeler, ekonomistlerin mevcut ve gelecekteki yatırım olasılıkları hakkında analizler oluşturmak için kullandıkları makroekonomik verilerdir. Yatırımcılar ve işletmeler, gelecekteki pazarın durumu hakkında spekülasyon yapmak için bu metrikleri her an güncelleyebilir, dolayısıyla yaklaşımlarına karar verebilir.
Ekonominin genel sağlığını değerlendirmede onlara yardımcı olan işaretleri ortaya koyarak hükümet için de önemlidir.
Ekonomik Gösterge Çeşitleri
Ekonomik gösterge türlerini genel olarak 3 farklı grupta inceleyebilmemiz mümkündür. Bu deyimleri haber veya ekonomi kanallarında sıkça duymanız mümkündür. Dolayısıyla konuyu anlamanızda o kadar kolay olacaktır.
Gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH)
Gayri safi yurtiçi hasıla, belirli bir süre boyunca (genellikle bir yıl) ülke içinde yapılan tüm nihai mal ve hizmetlerin parasal değeridir. Bir ülke ekonomisinin son bir yılda büyümesinde meydana gelen değişiklikleri gösterir. Bu, onu ekonominin kendisine ve diğer ekonomilere göre büyüme yörüngesini gösteren en iyi ölçütlerden biri yapar.
Yüksek bir GSYİH, yüksek büyüme dönemini temsil eder; bu, yatırımların kazançlı getiriler getirebileceği anlamına gelir. Ancak, ekonomi çok hızlı büyüdüğünde, hükümetin para birimini enflasyondan korumak için müdahale etmesini bekleyebiliriz. Hükümet ayrıca bir durgunluk döneminde ekonomiyi yapay olarak artırmak için GSYİH’yi de izleyecek.
GSYİH dört bileşenden oluşur:
- Tüketim
- Yatırım
- Hükümet harcamaları
- Net İhracat
Bununla birlikte, tüm kullanımları için GSYİH, ekonominin mükemmel bir ölçüsü değildir. Çünkü GSYİH, ekonomide hiçbir fark olmasa bile politik tanımlamaya göre değişebilir. Örneğin, AB, bir ülkenin GSYİH’sının %3’ü içinde bir açık vermesi gerektiğine dair bir borçluluk kuralı koydu. İtalya, GSYİH hesaplamalarında karaborsa tahmin ederek ve dahil ederek ekonomisini %1,3 oranında artırdı. İtalyan hükümetine bütçe harcamalarında daha fazla özgürlük verdi.
Tüketici fiyat endeksi (TÜFE)
Tüketici fiyat endeksi, bir mal veya hizmet sepetinin ağırlıklı ortalama fiyatlarının bir ölçüsüdür. Bu, enflasyon oranını ölçen endekstir. Hükümetler, ülkenin para biriminin satın alma gücünü korumak için bu ölçümü takip edecek.
Yatırımcılar ve işletmeler, hükümetin ekonomiye katılımını tahmin etmek için TÜFE’yi kullanabilir. Pek çok iktisatçıya göre, sağlıklı, gelişmiş bir ekonominin enflasyon oranı %3 civarındadır.
İşsizlik oranı
Bir ekonominin ne kadar işsiz kaldığı, aynı zamanda genel refahının bir göstergesidir. Güçlü bir ekonomi, işgücü piyasası için yüksek bir talebin olduğu yerlerde genellikle düşük bir işsizlik oranına sahiptir. Daha fazla insan çalıştığında, artan para hacmine ve ekonomik genişleme oranına yol açan daha yüksek tüketici güveni vardır.
Bu önlem, normalde %5 olan doğal işsizlik oranını hariç tutar. İşsizlik oranı, yapısal veya friksiyonel işsizliğin toplamıdır.
Ekonomik Göstergelerin Nitelikleri
Bir ekonomik gösterge aşağıdaki üç özellikten birine sahip olabilir:
- Büyüme; Ekonomiye benzer bir yönde hareket eden bir göstergedir. Örneğin, GSYİH döngüseldir çünkü ekonomi iyi performans gösteriyorsa artar. Ekonomi iyi gitmiyorsa (yani durgunluk), GSYİH azalır.
- Döngüsel; Ekonominin ters yönünde hareket eden bir göstergedir. Örneğin, ekonomi gelişiyorsa işsizlik oranı düşer.
- Döngüsel olmayan; Ekonomiyle hiçbir alakası olmayan bir göstergedir.
Ekonomik Göstergelerin Listesi
İşte en yaygın önde gelen ve gecikmeli ekonomik göstergelerin bir listesi:
Öncü Göstergeler
- Borsa Performansı
- Perakende Satış Rakamları
- Yapı Ruhsatı ve Konut Başlangıçları
- Üretim Faaliyeti Seviyesi
- Stok Bakiyeleri
Gecikme Göstergeleri
- GSYİH Büyümesi
- Gelir ve Ücret Artışı/Düşüş
- İşsizlik oranı
- TÜFE (Enflasyon)
- Faiz Oranları (riskli/düşen)
- Şirket karları
Sonuçta Ekonomik Göstergeler
Üç ana ekonomik gösterge türü GSYİH, TÜFE ve işsizlik oranıdır. Her biri, bir ülkenin ekonomisi hakkında, hükümete ve bireysel yatırımcılara kendi hedeflerine ulaşmak için iyi eğitimli kararlar alma konusunda rehberlik eden bilgileri ortaya koyuyor.