Emtia ve Enflasyon ilişkisi

Emtia ve Enflasyon ilişkisi; Dünya pek çok bakımdan değişim içindedir. Bu sürekli değişimin merkezinde metaller ve tarım ürünleri gibi, teknolojik yeniliği ve nüfus artışını besleyen emtialar var. En son Dünya Bankası emtia piyasaları raporunda, tahıl ve gıda gibi enerji dışı emtialar Eylül ayında% 4,3 ve% 3,5 arttı. Günümüzün hızlı büyüyen endüstrileri için kritik önem taşıyan metaller de ay boyunca önemli bir büyüme kaydetti.

Bu performans yalnızca Eylül ayı ile sınırlı değil çünkü emtialar son on yılda artan talep gördü. Belki de bu nedenle, emtia (emtia türevleri) ticaret piyasası da güçlü bir büyüme yaşıyor.

Uzun zamandır emtia fiyatları enflasyonla güçlü bir korelasyona sahipti. Bu ilişkinin gücü Robert Ingenito ve Frederick Furlong tarafından 1996 tarihli bir ekonomi makalesi tarafından sorgulanmasına rağmen, emtia fiyatları enflasyon belirleyicileri olarak kullanıldı. Bununla birlikte, enflasyon ile emtia fiyatları arasındaki korelasyon bugün önemini korumaktadır. Bu makale bu ilişkiyi araştırıyor.

Emtia ve Enflasyon ilişkisi

Son on yılda, dünya çapındaki finans piyasaları defalarca yükseldi ve düştü. Bu dönemde, NYSE gibi önemli endeksler, önceki rekor seviyelerin üstüne iki kattan fazla tırmandı. Bu davranışın nedeni olarak çeşitli faktörler atfedilebilir, ancak enflasyon en önemlisidir.

Enflasyon, 7 Ağustos 2020’de tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2.074,25 $ ‘a ulaşan altın gibi emtia fiyatlarında doğrudan vahşi bir yükselişe yol açtı. Değerli emtia için son büyük kilometre taşı, Eylül 2011’de 1 ons 1,896,50 $’ a ulaştı.

Yeterince hevesliyseniz, bu malın, bulaşıcılığı kontrol altına alma çabaları hız kazandıkça, ekonomik kriz dönemlerinde, özellikle durgunluğun sonlarına doğru rekor seviyelere çıkma eğiliminde olduğunu fark edeceksiniz.

Altın Rekor

Bu nasıl mümkün olabilir? Tüm mallar bu davranışı sergiliyor mu? Bu, emtia fiyatlarının enflasyonu gösterdiğine dair bir kanıt mı yoksa tam tersi mi? Bu sorulara önce bir emtia ve enflasyon tanımlayarak cevap verelim.

Ekonomistler enflasyonu bir para biriminin satın alma gücünün, bir ekonomideki ezici talep baskısından kaynaklanan düşüşü olarak düşünürler. Ekonomide akan para miktarı yüksek olduğu için talep baskısı oluşur. Öte yandan, emtia, genellikle doğal olarak oluşan ve diğer işlemlerde hammadde olarak faydalı olan bir üründür.

Enflasyon Emtia Fiyatlarındaki Değişiklikleri Doğrudan Etkilediğinde

Merkez bankalarından daha fazla enflasyona neden olan başka bir kuruluş yok. Temelde bu, para arzının düzenleyicileri olarak sorumluluklarından kaynaklanmaktadır. ABD Federal Rezervine bir örnek verelim. Bu kurum genellikle ekonomik canlandırma stratejilerine hizmet etmek için yeni para çıkarır. Yeni para, Hazine bonosu şeklinde devlet borcunu toplamaya gidiyor.

Hükümet, bu likiditeyi çeşitli yollardan, ancak büyük ölçüde altyapı projelerine harcayarak derhal tüketicilere aktarmaktadır. Ekonomi kısa sürede aşırı miktarda para arzı ile dolup taşar ve bu da büyük bir talep baskısına neden olur. Likiditenin önemli bir hacmi petrol ve altın gibi emtialara akar ve bu da daha da önemli bir fiyat artışına yol açar.

Emtia Fiyatları

Enflasyon ve Emtia Fiyatları

Emtia fiyatları enflasyonunun dolaylı etkisi iki yönlüdür. Emtia piyasasına yeterince likidite aktığında ve fiyat sıçraması açık hale gelir gelmez spekülatörler devreye girecek. Spekülatörler, yatırımcıların aksine, hızlı bir getiri sağlamaya niyetli. Varlıklar için daha yüksek ödeme yapmaya istekli “daha büyük aptalları” beklerken, kısa bir süre için “ateşli” varlıkları satın alıp elinde tutuyorlar.

Bir örnek verelim. Büyük Durgunluk sonrasında; ABD makamları niceliksel genişleme (QE) adı verilen bir borç satın alma programını başlattı. Nasıl oldu: Fed tonlarca yeni para basıyor. Para milyarlarca dolarlık Hazine bonolarını satın alır ve özel sektörü kurtarır. Yatırım çok az olduğu veya hiç olmadığı için ve para hızı düşük olduğundan, tüketiciler kendilerini büyük miktarda harcanabilir gelirle buluyorlar.

Etrafta dolaşan fazla para arzından dolayı, insanlar altın almaya başlarlar ve bu altın fiyatı önce istikrarlı bir şekilde, sonra da katlanarak yükselir. Spekülatörler, hızlı geri dönüş için bir fırsat yakalayarak, daha fazla talebin artacağını veya en kötü ihtimalle fiyat artışını sürdüreceğini umarak toplu olarak altın almaya başlar. Bu noktada altının fiyatı enflasyon nedeniyle değil spekülasyon nedeniyle artıyor.

Enflasyonun emtia fiyatlarını yukarı çekmesinin tek dolaylı yolu spekülasyon değildir. Aynı zamanda riskten korunma yoluyla da olur. Unutmayın, enflasyonun bir para biriminin satın alma gücünü tükettiğini söylemiştik. Örneğin, 10 yıl önce üç katlı bir burger satın alan 10 Liranız bugün yalnızca tek katlı bir burger alabiliyorsa, enflasyon kurbanı olursunuz. Burger üretiminin pahalı hale gelmesi değil, bugün etrafınızda eskisinden daha fazla para aktığı için.

Hamburger

Enflasyon dolaylı olarak yüksek emtia fiyatlarına neden olduğunda
Kendilerini enflasyonun yıkıcı doğasından izole etmek için, birçok değer yatırımcısı paralarını enflasyonla aynı oranda veya hatta daha hızlı büyüyen varlıklara yatırır. Altın gibi metaların harika bir seçim olduğu anlaşılıyor. Bu nedenle, Şekil 1’de de gördüğünüz gibi, altının değeri enflasyonun yüksek olduğu dönemde aşağı yukarı aynı zamanda daha hızlı genişliyor.

Emtia Fiyat Artışları

Emtiaları, çeşitli alt ürünlerin üretiminden sorumlu üst düzey ürünler olarak tanımladık. 2009 yılında, Berkeley California Üniversitesi Tarım ve Kaynak Ekonomisi Bölümü’nden araştırmacılar; tavuk yeminin fiyatındaki birim artışla tavuk fiyatının yaklaşık% 30 arttığını gösterdi. Uzmanların geçiş etkisi dediği şey budur. İşte nasıl ortaya çıktığı.

Enflasyonun hem doğrudan hem de dolaylı etkisi nedeniyle mısır fiyatının arttığı bir durumu düşünün. Mısır, tavuk yemi üretimi sürecinde kritik bir girdidir. Tavuk yemi üreticileri bu önemli girdi için yüksek fiyatlarla karşılaştıklarında; yüksek üretim maliyetini kümes hayvanı çiftliklerine aktarırlar.

Ancak kümes hayvanı çiftlikleri, ulaşmaları gereken kâr hedefleri belirledikleri için fiyat şokunu sindirmeye istekli değiller. Sonunda çiftlikler, ürünlerinin raf fiyatını artırarak maliyeti tüketiciye aktarır. Artan enflasyon nedeniyle başlayan bir fiyat şoku, sonunda bir tavuk tüketicisinin cebine giriyor.

Sonuçta Emtia ve Enflasyon ilişkisi

Emtialar, küresel ekonominin optimal işlemesi için gereklidir. Artan enflasyon doğrudan aşırı likidite yoluyla daha yüksek emtia fiyatlarına yol açar. Yükselen emtia fiyatları, eylemleri fiyat artışını şiddetlendiren spekülatörleri cezbetmektedir. Geçişkenlik etkisi nedeniyle, nihai tüketiciler fiyat şokunun en büyük etkisini şişirilmiş raf fiyatları yoluyla emer.

Hakkında forextakip

Kontrol et

Bordro Vergisi Nedir

Bordro Vergisi Nedir?

Bordro Vergisi Nedir? Türkiye’de ne tür bir iş yapıyor olursanız olun, Bordro vergisi ödemek zorundasınız. …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir