Yeni Makaleler

İşgücü Piyasası Nedir?

İşgücü Piyasası Nedir? Bir ekonomi ve ekonomik büyümeden bahsettiğimizde; konuya aşina olmayan çoğu insan genellikle kendilerini zenginlik ve yaşam standardı iyi olarak görmektedir. Bu da doğru olsa da, ulusal refah, gücünü sağlam temel bileşenlerden alan, gelişen ve siyasi olarak iyi yönetilen bir ekonominin bir sonucu olarak gelir.

Dünyada küresel ekonomiye yön veren ülkelerin başında gelen A.B.D ile ilgili örnekler vererek makalemizi hazırladık. Ekonomi haberlerinde sık sık duyduğumuz bir konunun önemi hakkında temel bilgilerden bahsedeceğiz.

İşgücü Piyasası Nedir?

Ekonomik genişlemenin temeli ve temel itici gücü işgücü piyasasıdır. İstikrarlı bir istihdam, ekonominin yükselmesini sağlar ve şoklara daha az duyarlı hale getirir, küresel bir finansal kriz sırasında bile büyümeye devam etmesine ve yüksek bir yaşam standardını korumasına olanak tanır. Yüksek bir işsizlik oranı sadece daha fazla insanın işsiz ve gelirsiz olduğu anlamına gelmekle kalmaz. Aynı zamanda sağlıksız bir işgücü piyasası da belirsizliğin hakim olduğu bir ekonomi bırakacaktır.

İşgücü Piyasası Nedir

Bir ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının büyük bir bölümünü oluşturan tüketici duyarlılığını ve düşük tüketici harcamalarını yansıtır. Bu nedenle, örneğin, Federal Rezerv ABD’deki işsizlik oranını düşürmeyi, son beş yılda büyümenin temel itici güçlerinden biri olan nicel genişleme programını kısaltmak için temel bir gereklilik olarak belirledi.

Tanım ve Kapsam Olarak

Tanım gereği, işgücü piyasası, sağlıklı insanların ücretli iş bulduğu; işverenlerin istekli işçi aradığı ve ücret oranlarının belirlendiği nominal piyasadır. Bazı hükümetler; tam zamanlı maaşların altına düşemeyeceği asgari ücretler belirlerken, diğerleri böyle bir araç kullanmaktan kaçınmaktadır.

Kapsamlarına göre işgücü piyasaları yerel, ulusal ve bunun dışında uluslararası olabilmektedir. Tipik olarak, aralarında herhangi bir ticaret anlaşması veya başka bir işbirliği anlaşması imzalamamış ülkeler insanların serbest dolaşımını kısıtlayan ve ayrıca yabancılar için işgücü piyasası sınırlamaları getiren katı bir vize politikasına sahiptir. Aksine, bazı ülkeler aralarındaki insan akışını kolaylaştırmak için anlaşmalar imzaladı ve böylece tamamen özgür bir uluslararası işgücü piyasası oluşturdu. En parlak örnek Avrupa Birliği’dir.

İşgücü Nedir
İşgücü Piyasası Nedir?

İşgücü piyasaları, bu nedenle bir şirketin ihtiyaç duyduğu çok çeşitli çalışanlarda olduğu gibi, farklı nitelikler; beceriler ve konumlar için daha küçük etkileşimli segmentlerden oluşur. İşgücü piyasasını oluşturan tüm farklı bölümler, işverenler ile iş arayanlar arasında ücretler; istihdam koşulları, yerler ve rekabet düzeyi hakkında bilgi alışverişine bağlıdır. Temel olarak işgücü piyasası, diğer herhangi bir pazar gibi, talepte arz ile tanımlanmaktadır. İmalat sektörü yatırımcılarının büyük ilgi gösterdiği bir ülkede mühendisler için bir açık varsa; Mühendis mesleğine ortalamadan daha iyi ödeme yapılacağı ve muhtemelen daha iyi istihdam koşulları alacağı anlamına gelir.

Bu bizi, bir şirketin çalışan sayısında, haftalık çalışma saatlerinde, ücret boyutunda ve sendikaların etkisinde değişiklik yapma yeteneğini yansıtan işgücü piyasasının esnekliğine götürür. Esnek bir işgücü piyasasında şirketler daha az düzenleme altındadır. Ücretler salt piyasa ilkeleriyle tanımlanırken, düşük esnekliğe sahip bir pazar; ek sosyal faktörlerle birlikte asgari ücret kısıtlamaları ve işçi sendikası gereksinimleri altında yer alır.

İşgücü Piyasasına Göre Temel Göstergeler

İşgücü piyasalarının önemi ve özelliklerinin temel bir taslağını sağladıktan sonra; şimdi dikkatimizi sağlığını gerçekten ölçen ve istihdam koşullarında bir değişikliği işaret eden temel göstergelere çevirmenin zamanı geldi. Özellikle, ABD Çalışma Bakanlığı tarafından sağlanan ABD işgücü piyasasındaki değişiklikleri yansıtan göstergeleri takip edeceğiz.

Yatırımcıların ABD ekonomisinin ne kadar iyi olduğunu değerlendirmelerine olanak tanıyan keskin bir şekilde takip edilen birkaç gösterge var. Bu rakamlar, para politikasını yürütürken Federal Rezerv tarafından da izlenmektedir. Ekonominin sağlığını ölçmek için ana göstergelerden biri olarak bilinmektedir. İstihdam verilerinin bazıları en yüksek öneme sahipken, diğerleri orta düzeyde öneme sahiptir. Bunlar aşağıdaki gibidir:

Çiftlik Dışı Bordrolar Ortalama Çalışma Haftası
İşsizlik oranı Tarım Dışı İstihdam Değişikliği
Ortalama Saatlik Kazanç İşsizlik Başvurusu Başvuruları

Yukarıda listelenen ilk dört gösterge, ABD Çalışma Bakanlığı tarafından İstihdam Durumu olarak adlandırılan aylık bir istihdam raporunda veya sadece iş raporu olarak yayınlanmıştır. Her ayın ilk Cuma günü saat TSİ ile 16:30’da yayınlanır. Bir önceki aya ait bilgileri içerir. Tarım Dışı Bordrolar ve İşsizlik Oranı en büyük öneme sahip olarak kabul edilirken; Ortalama Saatlik Kazanç ve Ortalama Çalışma Haftası piyasalar üzerinde orta düzeyde etkiye sahiptir.

İşsizlik Oranı

İşsizlik oranı, İstihdam Durumu raporunda açıklanan en merakla beklenen ikinci istihdam göstergesidir. Rakam, işsiz olan ancak aktif olarak iş arayan uygun işgücünün yüzdesini temsil etmektedir. Aylık olarak hesaplanır. Bu, finansal piyasalarda büyük dalgalanmalara neden olan çok önemli bir göstergedir.

İstihdam edilen veya işsiz olarak sınıflandırılmayan kişi istatistiklerden çıkarılır. İşten çıkarılmış ve işe alınmayı bekleyen kişiler de işsiz sayılıyor.

Daha yüksek işsizlik oranı, ABD Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının yaklaşık% 70’ini oluşturan tüketici harcamalarında bir azalmaya yol açtığı için her hükümetin kaçınmaya çalıştığı bir şeydir. Daha yüksek bir işsizlik oranı, yalnızca daha fazla insanın işsiz olduğu ve gelirinin olmadığı anlamına gelmez, bu nedenle tüketici harcamalarını doğrudan etkiler; aynı zamanda sağlıksız bir işgücü piyasası; aktif olarak çalışan insanları bile etkileyen tüketici güveninde kayba neden olur.

Yüksek bir işsizlik oranı ekonominin büyümesi için yıkıcı olsa da, çok düşük işsizlikten de kaçınılmalıdır. Çünkü enflasyonu teşvik eder ve maaşları yükseltir ve potansiyel olarak ekonominin aşırı ısınmasına neden olur. Bu oran bu nedenle % 4-6 civarında işsizlik oranı sağlıklı kabul edilmektedir.

Hakkında forextakip

Kontrol et

Bordro Vergisi Nedir

Bordro Vergisi Nedir?

Bordro Vergisi Nedir? Türkiye’de ne tür bir iş yapıyor olursanız olun, Bordro vergisi ödemek zorundasınız. …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir