Macd Göstergesi Nasıl Kullanılır? MACD, piyasalarda trend işlemi yapmak için tasarlanan teknik bir göstergedir. Bu nedenle, MACD göstergesine dayalı birçok trend işlem stratejisi vardır. Bununla birlikte, buradaki stratejimizde, daha yüksek bir karlı işlem oranı sağlamak için MACD’ye ek olarak birkaç başka gösterge kullanacağız.
Dolayısıyla, bu strateji ile çok fazla fiyat hareketi okumasına gerek yoktur. Bu nedenle bu kesinlikle her zaman yararlıdır. Bu stratejide kullanılan gösterge seti, çalışması için gereken tüm bilgileri sağlar.
Forex piyasalarında yeni işlem yapmaya başlayan arkadaşlar, bu gösterge indikatörünü iyi bir şekilde yorumlamaları gerekmektedir. Bir işlem gerçekleştirmeden önce işlem yapacağınız envanter hakkında teknik bilgileri sağlayacağınız temel bilgileri kullanmanız gerekmektedir.
Dolayısıyla duygu işlemi değil, profesyonel bir şekilde mantık işlemleri ile piyasalarda işlem yapmanız mümkündür.
Macd Göstergesi Nasıl Kullanılır?
- MACD (histogramlı) – MetaTrader 4’teki varsayılan gösterge
- Parabolik SAR – MetaTrader 4’e varsayılan olarak dahildir.
- ATR (Ortalama Gerçek Aralık) – MetaTrader 4’te de bulunan bir volatilite göstergesi
Parabolik SAR, daha iyi durdurma seviyeleri veya durdurma yönetimi sağlamak için özel olarak oluşturulmuştur. Bu stratejide, bunu stop yapmak için veya ayrıca işlemlere girmeniz için bir onay aracı olarak kullanıyoruz.
Giriş Kuralları:
- MACD histogramı (bu örneklerde yeşil dikey çizgilerle gölgeli alan) sıfır seviyesinin üzerinde geçtiğinde ve sinyal çizgisi (bu örneklerde kırmızı çizgi) histogramın içine girdiğinde uzun girin.
- Aynı zamanda, Parabolik SAR göstergesi yükselişe sahip olmalıdır. Bu, burada gösterilen çizelgelerdeki mavi noktalar, uzun bir giriş noktasında fiyatın altında olmalıdır. Parabolik SAR, noktaların fiyatın üzerinde olmasıyla ters bir sinyal verirse; Bu stratejiye göre alım satım yapılması için herhangi bir koşul yoktur.
- Her zaman daha yüksek zaman dilimlerinde önemli destek ve direnç seviyelerine dikkat edin. Dolayısıyla işlem yolunda önemli bir engel olmadığından emin olun. Örneğin, işlemi 4 saatlik grafikten alırsanız, önemli destek ve direnç seviyelerinin günlük, haftalık ve aylık zaman dilimlerinde nerede olduğunu kontrol edin.
En iyi sonuçlar için, MACD histogramı sıfır seviyesinin üzerinde olmalı ve sinyal hattının geçişi, Parabolik SAR’ın düşüşten yükselişe dönüşü ile aynı zamanda gerçekleşmelidir.
Aynısı sadece ters yöndeki kısa girişler için de geçerlidir.

Stop Loss Emiri
Bu strateji için varsayılan durdurma, Parabolik SAR’a göre yerleştirilmektedir. Önemli olan, bu durağın her yeni oturumda değişmesidir, dolayısıyla takip eden bir durak haline gelir. Bu yüzden, ticaret bir miktar kar elde eder etmez, durmanın izini sürmeye başlarız.
Kamçı testereleri ve erken duruşlardan kaçınmak için, Parabolik SAR noktalarını, fiyat bu seviyeye temas ettiğinde çıkarılmak yerine, seansın sonunda bir durak olarak kullanmak daha da iyidir. Bununla birlikte, şu anda popüler MetaTrader 4 platformunda böyle bir varsayılan özellik yoktur, ancak uzman bir danışman kullanılarak yapılabilmektedir.
Volatilite artışından dolayı stop out durumunda, giriş koşulları hala yürürlükteyse, işleme yeniden girmek kabul edilebilmektedir.
Ek olarak, işlem yönetiminize yardımcı olması için MACD göstergesini kullanabilirsiniz.

Hedefler ve Kar Al
Önemli bir destek veya direnç bölgesi vurulursa kısmi veya tam kar elde edin.
Bir destek veya direnç bölgesinden güçlü bir fiyat tepkisi varsa, tam pozisyonu kapatmak akıllıca olacaktır.
Ek olarak, yolda herhangi bir destek veya direnç bölgesi yoksa, belirli bir zaman dilimi için ortalama işlem aralığına göre kar elde etmek için ATR’yi kullanabilirsiniz. 1xATR, 2xATR ve 3x ATR iyi kar hedefleridir.
En iyisi, örneğin 1/3 ATR’de, sonra 2xATR’de 2/3 ve son üçte biri ATR değerinin 3 katında.
Riskin Parabolik SAR’a göre durdurulması ve ödülün destek / direnç veya ATR’ye dayalı hedef olduğu durumlarda en az 1: 2 risk-ödül oranı olduğundan emin olun.
Sonuçta MACD Göstergesi Nedir?
İngilizce ismi, Moving average convergence divergence olarak bilinmektedir. Türkçe karşılığı ise Hareketli Ortalama anlamına gelmektedir. Her yatırımcının grafik analizlerinde kullanması gereken önemli bir eklentidir. Bu nedenle oldukça önemli bir gösterge indikatörüdür.
Hareketli Ortalama Yakınsama / Uzaklaşma göstergesi, öncelikle ticaret trendleri için kullanılan bir momentum osilatörüdür. Bir osilatör olmasına rağmen; tipik olarak aşırı satın alma veya aşırı satım koşullarını belirlemek için kullanılmaz. Grafikte sınırlar olmadan salınan iki çizgi olarak görünür. İki hattın geçişi, iki hareketli ortalama sistemine benzer ticaret sinyalleri verir.