Yatırımları Zarardan Koruma Yöntemleri Nelerdir? Bu krizde yatırımlarınızı nasıl koruyorsunuz? Ekonomik yavaşlamaya tepki olarak portföyünü değiştiren yatırımcılardan mıydınız yoksa hiçbir şey yapmadınız mı?
Küresel Yatırımcı Araştırması 2020’ye göre, Şubat ve Mart 2020 arasında piyasa yüksek volatiliteye ulaştığında katılımcıların% 78’i portföylerinde değişiklik yaptı. Aynı anket, yatırım portföylerini değiştiren yatırımcıların yatırım bilgilerini gelişmiş veya uzman olarak sıraladıklarını da ortaya koydu. Bu şartlar altında ne yapacaklarını bilirler, değil mi?
Yatırım konusundaki beceriniz ve bilginiz ne olursa olsun; yatırım portföyünüzü sadece piyasadaki düşüşten değil, çeşitli risklerden korumanız önerilir.
Yatırımcı ve yatırım fonu yöneticisi Peter Lynch’in dediği gibi, “Durgunluk yaşıyorsunuz, borsa düşüşleriniz var. Bunun olacağını anlamazsanız, o zaman hazır değilsiniz, piyasalarda pek başarılı olamazsınız. ”
Yatırımları Zarardan Koruma Yöntemleri
Koronavirüs kaynaklı durgunluk, birçok yatırımcı için bir uyandırma çağrısıydı. Özellikle pandemi aniden portföyünüzde bazı yüksek riskli yatırımlar olduğunu fark etmenize neden olduğunda, öğrenmesi zor bir dersti. Ayı piyasasında daha iyi performans gösterecek tahvillerden daha fazla hisseniz vardı. Veya portföyünüz yeterince çeşitli değil.
Mevcut krizden öğrenilecek bir şey varsa, portföyünüzün bir sonraki yavaş ekonomiden veya piyasa gerilemesinden kurtulmasını sağlamak için güvenlik önlemleri almanız gerektiğidir.
Güvenlik Payı
Bu, minimum olumsuz risk ile bir yatırım yaptığınız zamandır. Bunu, portföyünüzün büyük olumsuz etkilere maruz kalmadan bir darbe alabilmesini sağlamaya yardımcı olacak yerleşik bir yastık olarak düşünün.
Örneğin, yalnızca piyasa fiyatı gerçek değerin altında olan menkul kıymetleri satın alırsınız. Fiyatın aleyhinize hareket etmesi durumunda, büyük bir kayıp yaşamazsınız.
Güvenlik payından nasıl yararlanıyorsunuz?
Önce bir hisse senedinin gerçek değerini hesaplamanız ve yalnızca fiyatın altında olduğunda işlem yapmanız gerekir. Az değer verilen birçok şirket büyüme potansiyeline sahiptir. Büyüme oranlarına ilişkin iyi tahminleriniz varsa, güvenlik marjını kendi yararınıza kullanabilirsiniz.
Güvenlik marjının boyutu genellikle yaptığınız yatırımın türüne bağlıdır.
Derin değer yatırımı, ciddi şekilde değerinin düşük olduğu işletmelerden hisse senedi satın aldığınız zamandır. Bu, başkalarının görmediği değerli ayrıntıları bulmak için tonlarca bilgiyi araştırmayı gerektirir. Ayrıca, iç piyasa değerinin altında pozitif büyüme oranlarına sahip şirketlerden hisse satın aldığınız Makul Fiyatta Büyüme yatırım yaklaşımını da kullanabilirsiniz.
Şimdi, güvenlik marjını çeşitlendirmeyle karıştırın ve portföyünüzü koruyabilirsiniz. Örneğin, 20 değeri düşük hisse senedi satın alırsanız ve bunlardan ikisi aleyhinize çalışırsa, diğer 18 yatırım yine de işe yarayacaktır.
Tercih ettiğiniz komisyoncu tarafından sunulan fon güvenliği
Bir aracı kurum hesabı açmadan önce durum tespiti yapmanız gerekir. Bir komisyoncunun, fonlarınızı piyasa dışındaki risklerden korumak için güvenlik önlemleri var mı? Bunlar, bir aracı kurumun çalışanları tarafından gerçekleştirilen hırsızlık, dolandırıcılık ve diğer suistimalleri içerir.
Farklı komisyoncular fonları farklı şekillerde güvence altına alır.
Örneğin, Securities Investor Protection Corp (SIPC) üyesi sorunlu finans firmaları, müşterilerin hisse senedi ve tahvil yatırımları üzerinde bir koruma katmanı sağlar. Nakit ve menkul kıymetler SIPC tarafından 500.000 $ ‘a kadar karşılanmaktadır. Bir firmanın ek sigortası varsa, diğer müşteri varlıkları finansal bir başarısızlık durumunda güvende tutulur.
Diğer aracılar, kara para aklamayı önleme tedbirleri, fon ayrımı ve gelişmiş güvenlik teknolojisi yoluyla yatırımları korur.
Seçtiğiniz komisyoncu aynı fon güvenlik katmanlarına sahipse, şirket iflas ettiğinde bile sermayenizin güvende olduğunu bilerek rahatça uyuyabilirsiniz.
Çeşitlendirmede güvenlik
Yatırım portföyünüzün ekonomik krizden kurtulmasını istiyorsanız, stratejik olarak çeşitlendirmeniz gerekir. Yani, riskleri en aza indirirken finansal hedeflerinize ulaşmanızı sağlayacak iyi bir hisse senedi, tahvil ve diğer varlık dağılımına sahip olmalısınız.
Koronavirüs Krizi Sırasında Nasıl Para Kazanabilirsiniz?
Şöyle düşünün, tüm paranızı domuz etine yatırırsanız, portföyünüz domuz gribi görüldüğünde bir dalış yapacaktır. Bununla birlikte, iyi bir tavuk ve sığır karışımı varsa, vurulabilir ancak tamamen dalamazsınız.
Sistematik olmayan riski azaltmak için nasıl çeşitlendiriyorsunuz?
Birden fazla varlık sınıfına yatırım yapın. Tahvillerin durgunluk döneminde iyi performans gösterdiği biliniyor, bu da onu ayı piyasası sırasında iyi bir yatırım yapıyor. Bazı hisse senetleri de bir piyasa düşüşü yaşayabilir. Bunlara emtialar, temettü ödeyen hisse senetleri ve gayrimenkul dahildir.
Sizin için farklı şeyler yapabilecek farklı varlıklara yatırım yapın.

Büyüme ve gelir için sırasıyla hisse senetlerine ve tahvillere yatırım yapın. 70/30 temel ile başlayın ve risk toleransınız değiştikçe ayarlayın.
Enflasyondan korunmak ve hisse senedi değerlerinin düştüğü zaman için bir tampon olarak gayrimenkullere yatırım yapın.
Satın alma gücünü sürdürmek ve büyümeyi daha da artırmak için uluslararası yatırım yapın. Paranızı devlet fonlarına / yardımlarına veya Doğrudan Yabancı Yatırımlara yatırın.
Güvenli ve istikrarlı bir portföy için karışıma nakit ekleyin.
İlişkili olmayan varlıklara yatırım yapın. Bu şekilde, bir varlık değer kaybettiğinde diğeri değer kazanır ve portföyünüzün oynaklığını gidermeye yardımcı olur. Yatırım portföyünüzdeki hisse senetlerini dengelemek için, örneğin tahviller ve para birimleri ekleyin.
Çeşitlendirme fikri, aşırı kullanılan klişe gibi tüm yumurtalarınızı tek bir sepete koymamaktır. Sepetinizde de aynı tür yumurta bulunmamalıdır. Örneğin hisse senetlerine yatırım yapıyorsanız, daha iyi koruma ve risk yönetimi için farklı sektörlere yatırım yapın.
Yatırımın Yeniden Dengelenmesi
Mali müşavirler, yatırımcılara portföylerinde yılda bir kez ince ayar yapmalarını veya nerede kısaltabileceklerini veya yeniden yatırım yapabileceklerini belirlemek için aralıklar belirlemelerini tavsiye ediyor.
Ancak portföyünüzün değeri% 5 veya daha fazla değişiyorsa ya da yüksek satış ve düşük satın alma hedefi artık karşılanmadığında programı takip etmenize gerek yoktur.
Yeniden dengeleme, risk kapasitenizin ve risk toleransınızın nasıl değiştiğini ve ikisini nasıl uzlaştırabileceğinizi belirlemenize de yardımcı olacaktır. Muhafazakar bir yatırımcı başlatmış olabilirsiniz, ancak o zamandan beri risk alan bir kişi haline geldiniz.
Yatırımlarınızı nasıl yeniden dengeliyorsunuz?
Varlık tahsislerinizi gözden geçirin ve ideal hedefinize ve risk iştahınıza hala uyup uymadıklarını belirleyin. Örneğin, bir piyasa krizinde paniğe kapılma eğilimindeyseniz, muhafazakar bir varlık tahsisine bağlı kalın.
İdeal varlık tahsisini portföyünüzün mevcut tahsisi ile karşılaştırın. Mevcut hedef eşleşiyor mu yoksa yakın mı?
Portföyünüzü dengelemek için gerekirse hisse satın alın ve satın. Örneğin, agresif büyümeyi hedefliyorsanız, hisse senedi / tahvil tahsisi 50 / 50’den 80 / 20’ye çıkabilir.
Yatırım kurallarını hatasız takip edilecek şekilde belirleyin
“Kural -1: Asla para kaybetmeyin. Kural 2: Kural 1’i asla unutma.
Kurallar olmadan, yatırım kararlarınız her yerde olacaktır. Buffett’in kuralı basit ve anlaşılırdır. Ancak duyguların rasyonel yönünüzle uğraşmanın bir yolu olduğu için, başka kurallara sahip olmanız gerekir.
Riske veya piyasa oynaklığına asla düşünmeden tepki vermeyin. Yatırımlarınızın risklere maruz kaldığını ve piyasanın kontrolünde kimsenin olmadığını biliyorsunuz. Bu nedenle, sonuçlarını düşünmeden tepki vermekten kaçının. Durgunluk vurduğunda düşük satış yapmadıysanız, toparlanmadan kâr etmiş olabilirsiniz. Keşke zeminde durup krizden çıkarsan.
Asla panik içinde satış yapmayın. Portföyünüzün değerinde büyük bir düşüş endişe kaynağıdır, ancak fiyatlar düşükken satış yapmak için iyi bir neden değildir. Piyasa döngüseldir, bu da düşüş eğiliminin artık eninde sonunda değişeceği anlamına gelir. Hisse senedi değerleri bir noktada düşmeye mahkumdur, ancak zamanla yükselecektir. Dahası, gerilemeler geçicidir.
Yatırım yapmakla asla duyguları karıştırmayın. Bunu yapmaktan kaçının ve panik yapmanıza veya piyasa koşullarına olumsuz tepki vermenize gerek kalmaz. Duygularınızı kapıda bıraktığınızda odaklanmayı sürdürebilir ve daha iyi kararlar verebilirsiniz.
En önemlisi, tüm paranızı asla tek bir varlık sınıfına veya sektöre yatırmayın. Varlık dağılımınızı çeşitlendirin ve bir kategori içinde çeşitlendirin.